Sposób przygotowania:
Holiszki, czyli gołąbki
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wrzucić na wrzątek i po 15 minutach wyjąć. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Bułkę namoczyć w wodzie. ebulę obrać, drobno posiekać, a następnie przesmażyć na oleju. Do mięsa wołowego dodać cebulę, bułkę oraz ryż i wszystkie składniki starannie połączyć ze sobą doprawiając solą i pieprzem. Farsz nakładać w liście kapusty, zawijać i smażyć po obu stronach. Przełożyć do naczynia do zapiekania i posypać rodzynkami. Sok z cytryny wymieszać z koncentratem pomidorowym i 2 szkl wody, doprawić solą i pieprzem. Gołąbki zalać sosem i piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Zamiast mięsa wołowego można do farszu dodać wieprzowiny, smak farszu będzie nieco łagodniejszy, trzeba jednak pamiętać, ze Żydzi wieprzowiny nie jedzą. Smak nadzienia podkreślą zioła prowansalskie lub gałka muszkatołowa.
Zamiast mięsa wołowego można do farszu dodać wieprzowiny, smak farszu będzie nieco łagodniejszy, trzeba jednak pamiętać, ze Żydzi wieprzowiny nie jedzą. Smak nadzienia podkreślą zioła prowansalskie lub gałka muszkatołowa.