miki170200

miki170200

Kucharz
[Przepisów: 15]

Homar z sosem muślinowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa trudna ale i dobra.

Homar z sosem muślinowym

Składniki:

Homar z sosem muślinowym

 

 

  • Sos:
  • 20 dag gęstego majonezu
  • 80 ml białego wina wytrawnego
  • 4 białka
  • sok z 1 cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Homar z sosem muślinowym
1.Świeże homary umyć pod bieżącą wodą.Do garnka wlać tyle wody,aby przykryła homary.Wodę zagotować z koprem,solą oraz sokiem cytrynowym.Świeże homary gotować około 10 minut.
2.W tym czasie przygotować sos muślinowy mieszając majonez z winem,sokiem z cytryny i odrobiną soli.Kiedy utworzy się jednolita masa,delikatnie połączyć ją z ubitymi na sztywno białkami.
3.Po ugotowaniu homarów wyjąć je z garnka ostudzić,rozciąć pancerz i wyjąć mięso.Mięso pokroić w plastry i ułożyć na wcześniej ozdobionym zieloną sałatą półmisku.Następnie po jednej stronie homara ułożyć na przemian cząstki grejpfruta i mango,a po drugiej stronie włożyć wcześniej przygotowany sos.

Tagi:

sosy sałata