Sposób przygotowania:
Hot dog domowyWykonanie:
Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy ją aby nam nic nieproszonego nie wpadło. Wsypujemy mąkę do misy i dodajemy jaja, cukier, sól, wodę i rozpuszczone letnie masło.
W szklance rozpuszczamy drożdże rozmieszane w mleku i wlewamy do naszych pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( robot cykl 3 razy wałek). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.
Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i wałkujemy je na prostokąt tak jak długa jest parówka. Ciasto smarujemy keczupem i posypujemy bazylią, oregano i startym serem. Kładziemy parówkę i ciasno zwijamy na półtora raza.
Hot dog kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach bo ciasto jeszcze wyrośnie. Zostawiamy je przykryte ściereczką na jakieś 20 minut.
Po 20 minutach smarujemy rozbełtanym jajem i do pieca na 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu podajemy od razu, choć i na zimno są smaczne.