lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Hot dog domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś zachciało nam się czegoś kalorycznego czego unikamy jak ognia, domowy fast-slow-food. Domyślacie się już co to ?? no tak to parówka i bułka.

Hot dog domowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Hot dog domowy

Składniki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Hot dog domowy

Wykonanie:

Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy ją aby nam nic nieproszonego nie wpadło. Wsypujemy mąkę do misy i dodajemy jaja, cukier, sól, wodę i rozpuszczone letnie masło.

W szklance rozpuszczamy drożdże rozmieszane w mleku i wlewamy do naszych pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( robot cykl 3 razy wałek). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.

Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i wałkujemy je na prostokąt tak jak długa jest parówka. Ciasto smarujemy keczupem i posypujemy bazylią, oregano i startym serem. Kładziemy parówkę i ciasno zwijamy na półtora raza.

Hot dog kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach bo ciasto jeszcze wyrośnie. Zostawiamy je przykryte ściereczką na jakieś 20 minut.

Po 20 minutach smarujemy rozbełtanym jajem i do pieca na 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu podajemy od razu, choć i na zimno są smaczne.

Hot dog domowy
Wszystkie składniki i rozpuszczone drożdże umieszczamy w misce.
Hot dog domowy
Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( robot cykl 3 razy wałek). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.
Hot dog domowy
Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i wałkujemy je na prostokąt tak jak długa jest parówka. Ciasto smarujemy keczupem i posypujemy bazylią, oregano
Hot dog domowy
Ser trzemy na tarce ( średnie oczka) i posypujemy na ciasto ,dosyć sporo.
Hot dog domowy
Hot dog kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach bo ciasto jeszcze wyrośnie.

Tagi:

hot dog danie