Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Hummus

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

My zjedliśmy go z ciepłymi chlebkami naan z czosnkiem i kolendrą, ale doskonały jest ze zwykłą świeżą bułką albo grzankami.

Hummus Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hummus

 

Sposób przygotowania:

Hummus
Ciecierzycę wypłukałam i zalałam zimną wodą tak żeby była przykryta na kilka centymetrów, odstawiłam na 3 godziny, ale można też zostawić na noc. Potem wodę odlałam i zalałam świeżą, gotowałam pod przykryciem aż była miękka. Odcedziłam ją, ale wody nie wylewałam. Ostudziłam. Nie odpowiem ile było dokładnie ciecierzycy przed ugotowaniem bo gotowałam cały kilogram - część do podjadania tak po prostu bo ziarenka są pyszne a część do zupy - na pastę zważyłam już taką ugotowaną.



Sezam wsypałam na suchą patelnię i potrząsając nią co chwilę prażyłam aż się zezłocił - trzeba uważać żeby nie zbrązowiał bo będzie gorzki. Gdy ziarenka ostygły przesypałam je do rozdrabniacza i zmieliłam na pastę dolewając oliwę. Można oczywiście kupić sobie gotową pastę tahini i użyć je ok. 3 łyżek. Ostudzoną ciecierzycę przesypałam do pojemnika blendera, dodałam pastę sezamową, obrany i pokrojony drobniej czosnek i kilka łyżek wody z pozostałej z gotowania ciecierzycy (albo zwykłej, przegotowanej wody) i zmiksowałam na pastę.



Następnie zaczęłam przyprawiać - olej sezamowy, trochę soli, świeżo mielonego pieprzu, jakieś 4 szczypty kuminu i sok z cytryny - wszystko to tak na prawdę wedle własnego smaku. Konsystencja też bywa różna - możecie dolać więcej wody jeśli wolicie luźniejszą. Można zostawić pastę grudkowatą a można mielić dłużej czy nawet przetrzeć przez sito żeby była gładka. My zjedliśmy ją z ciepłymi chlebkami naan z czosnkiem i kolendrą, ale doskonała jest ze zwykłą świeżą bułką albo grzankami czy z czym tam chcecie.



(podany czas przygotowania nie uwzględnia czasu gotowania ciecierzycy bo można użyć takiej z puszki)
Hummus
Sezam wsypałam na suchą patelnię i potrząsając nią co chwilę prażyłam aż się zezłocił - trzeba uważać żeby nie zbrązowiał bo będzie gorzki.
Hummus
ja ciecierzycę ugotowałam sama, ale możecie kupić już gotową w puszkach
Hummus
sezam zmieliłam na pastę dolewając oliwę. Można oczywiście kupić sobie gotową pastę tahini i użyć je ok. 3 łyżek.
Hummus
Ostudzoną ciecierzycę przesypałam do pojemnika blendera, dodałam pastę sezamową i wszystkie przyprawy - zmiksowałam na pastę