Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Imbirowe babeczki z migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babeczki imbirowe z dodatkiem orzechów arachidowych i czekolady to bardzo oryginalne i smaczne połączenie.

Imbirowe babeczki z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Imbirowe babeczki z migdałami

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki tortowej
  • 12 dag masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • Pozostałe składniki:
  • 8-10 dag orzechów arachidowych
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka śmietany
  • aromat migdałowy
  • migdały słupki
  • wiórki kokosowe

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Imbirowe babeczki z migdałami
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym imbirem, posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, cukier z wanilią, śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić oprószone mąką foremki do babeczek, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni. Czekolady połamać, włożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i aromatem. Upieczone zimne babeczki napełnić posiekanymi orzeszkami i zalać płynną czekoladą. Ozdobić pokrojonymi w słupki migdałami i wiórkami kokosowymi. Odłożyć do stężenia czekolady. 
Imbirowe babeczki z migdałami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i imbirem posiekać z masłem
Imbirowe babeczki z migdałami
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
Imbirowe babeczki z migdałami
Następnie rozwałkować i wylepić foremki do babeczek
Imbirowe babeczki z migdałami
Upieczone napełnić posiekanymi orzechami i płynną czekoladą