SUPERPRZEPIS

Imbirowy indyk

  • 1
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Imbirowy indyk Więcej zdjęć (3)

Kruche i delikatne mięso z piersi indyka z pysznej marynacie

Składniki:

Imbirowy indyk

 

Sposób przygotowania:

Imbirowy indyk
Do imbiru należy dodać miód
i dżem z gorzkich pomarańczy, startą skórkę z limonki, doprawić solą
ziołową i pieprzem kolorowym grubo mielonym, dolać oliwę i sok z połowy
limonki.
Dokładnie mieszać wszystkie składniki arynaty i dokładnie natrzeć nią pierś z
indyka i odstawić najlepiej na całą noc.
Następnie zamarynowaną pierś wkładamy
w rękaw do pieczenia i do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach ok godziny.
Imbirowy indyk
Marynata nadaje się też do innych drobiowych dań, np do szasżłyków z piersi kurczaka
Imbirowy indyk
Indyka piekę w rękawie do pieczenia włożonym do naczynia żaroodpornego. W naczyniu obok rękawa ukłam ziemniaki. Po upieczeniu zdejmuję folię i sos powstały podczas pieczenia oblewa upieczone ziemniaki.

Tagi:

indyk