marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Indyczka faszerowana.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaszę ugotować wg.przepisu na opakowaniu,cebulę zeszklić,dod- -ać pozostałe składniki.Indyczkę,natrzeć solą i pieprzem,nadziać,spiąć i upiec

Indyczka faszerowana.

Składniki:

Indyczka faszerowana.

 

  • 1 średnia indyczka,
  • 4 woreczki kaszy mazurskiej,
  • 70 g.moreli suszonych,
  • 50 g.orzechów włoskich Bakallino,
  • 50 g.suszonych pomidorów,
  • 100 g.szynki Kraina Wędlin,
  • pół cebuli,
  • 1 jajko,
  • łyżka tymianku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Indyczka faszerowana.
Kaszę ugotować wg.przepisu na opakowaniu.Cebulę,suszone pomidory i morele pokroić w kostkę,a szynkę w plastry..Natkę pietruszki posiekać.Rozgrzać olej na patelni i zeszklić nań cebulę,dodając potem kolejne składniki jak szynkę,pomidory,more-
-le,orzechy i tymianek.Smażyć z 5 min.Zawartość wymieszać z kaszą,wbić jajko,doprawić.Indyczkę natrzeć solą i pieprzem,nadziać
wcześniej przygotowanym nadzieniem i spiąć wykałaczką.Posmarować ją olejem i wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec 1 godzinę,co kilkanaście minut podlewać
drób wodą lub sosem wytwarzającym się podczas pieczenia.W razie czego zmniejszyć temperaturę piekarnika lub zawinąć mięso w folię aluminiową.Sos z pieczenia zlać i doprawić do smaku,a ind-
-yczkę pokroić w plastry i podawać mięso z piersi i z udka.Każdą
porcję mięsa polać sosem.Podawać potrawę z marchewką i fasolką szparagową.