cherub

cherub

Kuchcik
[Przepisów: 8]

Indyjskie Naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zrobić nadzienie (banany) i polewę (czekoladę). Usmażyć naleśniki. Do naleśników wsadzić nadzienie, zwinąć je w rulon, polać czekoladą.

Indyjskie Naleśniki

Składniki:

Indyjskie Naleśniki

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 bananów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Indyjskie Naleśniki
Do miski wsypać : - 3 szklanki mąki - 1 jajko - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru - 1 szklankę mleka - 1 szklankę wody - szczyptę soli. Wszystko zmiksować tak, aby utworzyło się ciasto na naleśniki. Po zmiksowaniu odstawić ciasto na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie należy zrobić polewę. Wrzucamy do garnka połamaną na kostki czekoladę i wlać do garnka 1/4 szklanki mleka. Garnek postawić na bardzo małym ogniu i poczekać aż czekolada się rozpuści, co chwilę ją mieszając. Nadzienie : Do szklanki wycisnąć sok z cytryny. Obrane banany pokroić w grube plastry. Na patelnię położyć 3 łyżki masła. Na rozgrzaną patelnię wrzucić banany. Po lekkim usmażeniu bananów posypać je cukrem pudrem i polać cytryną, aby nie zrobiły się brązowe. Usmażyć naleśniki. Na usmażone naleśniki położyć banany i pozwijać je w rulony. Naleśniki należy polać czekoladą (najlepiej jeszcze gorącą) i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego !