elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Indyk duszony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Indyk duszony

Indyk duszony

Składniki:

Indyk duszony

 

  • 60 dkg. udek indyczych
  • 15 dkg. skóry wieprzowej
  • 2 cebule
  • pieprz
  • gożdziki
  • sól
  • szczypta muszkatu
  • 4 łyżki siekanej natki
  • 2dkg. masła
  • pół szklanki koniaku

Sposób przygotowania:

Indyk duszony
Udka umyć usunąć kości mięso pokroić w plastry 1/2cm. skórę pokroić w paski szer. 2cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę wymieszać z przyprawami i natką pitruszki .Rondel wysmarować masłem ułożyć warstwami skórę wieprzową i mięso każdą warstwę posypać cebulą z przyprawami .Dodac 1/8 wody i koniak rondel przykryć .Zawartość zagotować na dużym ogniu następnie zmniejszyć ogień i dusić około 3 i pół godziny .Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i zieloną sałatą .