Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Indyk faszerowany prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Indyka umyj, wytrzyj do sucha. Prawdziwki oczyść, opłucz, obgotuj i pokrój drobno. Wątróbkę posiekaj, połącz z mięsem mielonym, pr

Indyk faszerowany prawdziwkami

Składniki:

Indyk faszerowany prawdziwkami

 

  • 1 indyk
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki porto, madery (lub innego deserowego, aromatycznego wina – może być Kagor lub Ruby of Crimea (krymskie)
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Do farszu:
  • 300 g prawdziwków
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 4 łyżki porto lub jw.
  • 300 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
  • 250 g wątróbki indyczej lub drobiowej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Biały pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk faszerowany prawdziwkami
Indyka umyj, wytrzyj do sucha. Prawdziwki oczyść, opłucz, obgotuj i pokrój drobno. Wątróbkę posiekaj, połącz z mięsem mielonym, prawdziwkami odsączonymi z wody, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do temp. 190 stopni. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem. Indyka nadziej farszem, nie upychaj zbyt mocno, indyka zaszyj bawełnianą białą nicią. Wstaw do piekarnika w naczyniu na boku. Po godzinie przełóż go na drugi bok i piecz kolejną godzinę. Następnie przełóż indyka na grzbiet i piecz jeszcze 30 minut. Przez cały czas polewaj sosem z pieczenia. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw w nim ptaka jeszcze na pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika pokrój i ułóż na półmisku z pokrojonym na kawałki farszem. Sos przelej do rondelka, dodaj do niego porto, zagotuj i podaj sos w sosjerce.