Sposób przygotowania:
Indyk faszerowany prawdziwkami
Indyka umyj, wytrzyj do sucha. Prawdziwki oczyść, opłucz, obgotuj i pokrój drobno. Wątróbkę posiekaj, połącz z mięsem mielonym, prawdziwkami odsączonymi z wody, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do temp. 190 stopni. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem. Indyka nadziej farszem, nie upychaj zbyt mocno, indyka zaszyj bawełnianą białą nicią. Wstaw do piekarnika w naczyniu na boku. Po godzinie przełóż go na drugi bok i piecz kolejną godzinę. Następnie przełóż indyka na grzbiet i piecz jeszcze 30 minut. Przez cały czas polewaj sosem z pieczenia. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw w nim ptaka jeszcze na pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika pokrój i ułóż na półmisku z pokrojonym na kawałki farszem. Sos przelej do rondelka, dodaj do niego porto, zagotuj i podaj sos w sosjerce.