Sposób przygotowania:
Indyk pieczony
Dzien wczesniej indyka z zewnatrz i wewnatrz skropic sokiem z 3 cytryn, natrzec majerankiem,sola i papryka czerwona , zostawic na noc w lodowce. Na nastepny dzien indyka nadziac jablkami i selerem naciowym - zaszyc. W formie do pieczenia rozpuscic troche masla,wlozyc indykai i piec (na kazdy kilogram miesa przeznaczyc 1 godzine). Indyka wstawic do nagrzanego piekarnika,na pierwsze pol godziny pieczenia ustawic temperature na 190 stopni,po pol godzinie zmniejszyc temperature do 180 stopni. Co pol godziny polewac indyka sokiem pomaranczowym i sokiem wytworzonym z pieczenia. Ja indyka przykrywam folia aluminiowa, odkrywan pod koniec pieczenia aby sie przyrumienil. Smacznego.
Sylwia W
elzbieta8960
moli
poczekac ( swieta wielkanocne ) to bedzie wiecej glodnych .....
elzbieta8960
eli_555
Mandaryna
ewala
klemens
elzbieta8960
ciesze sie ze przepis sie sprawdzil... :)
andzia67
luna
elzbieta8960
Luna...jabluszka daje slodkawe i twarde,kroje je na 4,nie obieram,seler 2-3 galazki kroje na kawalki.Dzisiaj nawet nie mialam selera zapomnialam kupic i dalam same jabluszka ...:)
luna
elzbieta8960
Dzieki luna....i pamietaj jak bedziesz miala pytania chetnie odpowiem :)
Wiola8
pacpaw
elzbieta8960
Ja mieszkam w Nowym Yorku wiec z indykiem nie ma problemu a kupuje go zawsze w sklepie.:)
evita0007
Smakowita
figga