motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Indyk po królewsku z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienity indyk po królewsku z owocami

Indyk po królewsku z owocami

Składniki:

Indyk po królewsku z owocami

 

  • 80 dkg piersi z indyka
  • delikatne suszone zioła (bazylia, szałwia)
  • opakowanie żelatyny na 1l płynu
  • owoce w zalewie (brzoskwinie, ananas)
  • kostka bulionu warzywnego
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Indyk po królewsku z owocami
Mięso (w jednym kawałku) opłukać, osuszyć i natrzeć ziołami, oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na noc w lodówce. Rano włożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać trochę zalewy z owoców rozcieńczonej z wodą i rosołem z kostki. Piec 55 minut w temperaturze 170 stopni. Podczas pieczenia skropić zalewą. Ostudzić nie wyjmując z powstałego sosu. Zimne mięso pokroić na 8 plastrów, ułożyć na dwóch półmiskach. Udekorować owocami. Sos z pieczenia przecedzić przez sitko, podgrzać, rozpuścić żelatynę. Zalać mięso, wstawić do lodówki by zastygło.