Sposób przygotowania:
Indyk w mocno paprykowym sosie
Pierś opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na plastry grubości 1 cm. Na desce rozbiłam je delikatnie pięścią, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. W garnku z szerokim dnem (dobrze, żeby wszystkie kawałki mięsa zmieściły się w jednej warstwie na dnie) rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim mięso z obu stron. Podlałam około szklanką wody, dodałam wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusiłam pod przykryciem około 15-20 minut. Mięsko powinno być miękkie, a płatki papryki nasiąknięte sosem. Mąkę rozprowadziłam w pół szklanki zimnej wody, zagęściłam nią sos. Doprowadziłam ponownie do wrzenia i doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Mięsko podałam z trójkolorowym ryżem i warzywami z wody.
anemon
edytaha
Dziękuję i polecam :) Nawet moja córka, która nawet w pasztecie szuka kości, zjadła nie wiadomo kiedy i wołała o dokładkę :)
iziona