edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Indyk w mocno paprykowym sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To z jaką prędkością został spałaszowany przez rodzinę mówi samo za siebie

Indyk w mocno paprykowym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyk w mocno paprykowym sosie

 

  • 1/2 kg piersi z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
  • 5 czubatych łyżeczek papryki słodkiej w płatkach Florpak
  • 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
  • czubata łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Indyk w mocno paprykowym sosie
Pierś opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na plastry grubości 1 cm. Na desce rozbiłam je delikatnie pięścią, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. W garnku z szerokim dnem (dobrze, żeby wszystkie kawałki mięsa zmieściły się w jednej warstwie na dnie) rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim mięso z obu stron. Podlałam około szklanką wody, dodałam wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusiłam pod przykryciem około 15-20 minut. Mięsko powinno być miękkie, a płatki papryki nasiąknięte sosem. Mąkę rozprowadziłam w pół szklanki zimnej wody, zagęściłam nią sos. Doprowadziłam ponownie do wrzenia i doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Mięsko podałam z trójkolorowym ryżem i warzywami z wody.
Indyk w mocno paprykowym sosie
Plastry mięsa rozbiłam delikatnie pięścią i oprószyłam z obu stron solą i pieprzem.
Indyk w mocno paprykowym sosie
Mięso zrumieniłam z obu stron na rozgrzanym oleju.
Indyk w mocno paprykowym sosie
Podlałam wodą i dosypałam na raz wszystkie przyprawy.