rozaczerwona30

rozaczerwona30

Szef Kuchni
[Przepisów: 100]

Indyk w potrawce z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepiej podawać z ryżem

Indyk w potrawce z warzywami

Składniki:

Indyk w potrawce z warzywami

 

  • 0,5 kg dag piersi z indyka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 żółtko
  • cukier
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Indyk w potrawce z warzywami
Mięso pokroić na 4 plastry. Obrać włoszczyznę i przekroić na kawałki. Ułożyć w garnku mięso, warzywa i zalać wodą . Dodać kostkę rosołowa i gotować na małym gazie 1 godzinę .Wyjąć włoszczyznę .Pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Dołożyć odsączony groszek , koper , masło .Mąkę rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody i wlać do garnka . żółtko zmieszać z 1 łyżką wywaru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Wlać do garnka . Zagotować mieszając . Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny . Jak by sos był za mało gęsty to można jeszcze dodać mąki.
Podawać z ryżem na sypko .

Tagi:

beza indyk bezy