Indyk to jeden z najchudszych rodzajów mięsa. Do jadłospisu mogą go włączyć osoby na diecie, zwłaszcza jeśli drób zostanie tylko podduszony i podany z niskokalorycznymi dodatkami. Ciekawa propozycja to także indyk pieczony i smażony.

Indyk duszony z warzywami

Pierś z indyka duszona z warzywami, takimi jak papryka, pomidory, cukinia, cebula, to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Potrawę można podawać z ryżem lub kaszą, a osoby nieprzestrzegające diety mogą sobie pozwolić także na pieczone ziemniaki. Szybszą wersją tej potrawy jest filet z indyka z warzywami mrożonymi. Do przygotowania tego dania używa się gotowej mieszanki włoszczyzny w torebce lub tak zwanych warzyw na patelnię. Równie dobrze smakuje indyk w pomidorach. Mięso można dusić z pomidorami w puszce, paście pomidorowej lub koncentracie. Bardziej wykwintną wersją tej potrawy jest filet z indyka z suszonymi pomidorami.

Indyk z warzywami pieczony i smażony

Mięso z indyka można także upiec lub usmażyć. Indyk pieczony w całości z warzywami to idealna potrawa na ważne okazje, takie jak święta czy uroczystości rodzinne. Indyk nadziewany podawany z żurawiną jest kojarzony głównie z kulturą amerykańską – w Stanach Zjednoczonych serwuje się go tradycyjnie w Święto Dziękczynienia. W Polsce częściej przyrządza się indyka faszerowanego podrobami i warzywami, takimi jak cebula, pieczarki i papryka. Ciekawą propozycją jest także smażona pierś z indyka podawana z brokułami, marchewką i porem. Potrawa równie dobrze smakuje z mrożonym zestawem warzyw, na przykład w stylu włoskim lub francuskim.
Indyk z żurawiną

Indyk z żurawiną

Indyk z żurawiną to pomysł na zarówno codzienny, jak i świąteczny obiad. Mięso z indyka można podawać z sosem żurawinowym lub ze świeżą żurawiną. Zarówno smażony, jak i pieczony indy smakuje wyśmienicie. Rolada z indyka z żurawiną i morelami zawijana w szynce zadowoli nawet wykwintne podniebienia. Indyka z żurawiną można podać z jabłkami, sosem pomarańczowym i kaszą kuskus.

Indyk ze szpinakiem

Indyk ze szpinakiem

Indyka ze szpinakiem można przyrządzić na wiele sposobów, np. upiec z dodatkami. Rolada ze szpinakiem i mozzarellą to jedna z możliwości podania mięsa. Do indyka zawijanego ze szpinakiem i fetą można dodać boczku. Wyśmienicie smakuje także rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Wielbicielom makaronu zasmakuje pasta w sosie śmietanowo-szpinakowym z piersią z indyka.

Potrawka z indyka

Potrawka z indyka

Potrawka z indyka to danie szybkie w przygotowaniu. Mięso gotuje się lub smaży z dodatkiem warzyw, np. marchewki, pomidorów, papryki, cebuli, cukinii czy ziemniaków. Przed obróbką indyk powinien jednak być dokładnie umyty i osuszony. Gotową potrawkę podaje się z sosem, np. kurkowym, śmietankowym, ziołowym, musztardowym lub cytrynowym. Zaletą mięsa indyczego jest niska zawartość tłuszczu, przez co polecane jest osobom na diecie i sportowcom.

Indyk w sosie

Indyk w sosie

Mięso indyka ma bardzo delikatny i neutralny smak, dlatego świetnie komponuje się z wieloma sosami. Smażona pierś jest znakomita z dodatkiem sosu śmietanowego, musztardowego, koperkowego lub pomidorowego. Indyk w sosie curry to wyśmienite danie kuchni marokańskiej, które podaje się z ryżem. Sos żurawinowy jest idealny do udźca z indyka lub indyka pieczonego z jabłkami. Bitki z indyka najlepiej smakują w sosie własnym.

Znaleźliśmy 50 przepisów w kategorii Indyk z warzywami

Indyk z warzywami

Indyk z warzywami

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: