darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Indyk w sosie kurkowym z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, kremowy sos z czerwonym ryżem

Indyk w sosie kurkowym z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyk w sosie kurkowym z ryżem

 

  • filet z piersi indyka - 800 g
  • 4 torebki ryżu białego
  • 600 ml śmietany 30%
  • łyżka masła klarowanego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 garście kurek mrożonych lub świeżych
  • 4 młode cebule
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszone pomidory w proszku

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie kurkowym z ryżem
Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dorzucić mięso. Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć. Cebulę pokroić w pióra. Na drugiej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i kurki. Dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać wino i poczekać, aż wyparuje. Dodać indyka, zalać śmietaną. Wstawić ryż. Po ugotowaniu ryż przesypać do miski. Dodać paprykę słodką i ostrą, wymieszać. Do sosu kurkowego również dodać przyprawy. Ułożyć ryż, sos na talerzu i posypać natką.Smacznego:-)
Indyk w sosie kurkowym z ryżem
Oczyszczone i umyte piersi kroimy w kostkę
Indyk w sosie kurkowym z ryżem
do cebuli dodajemy zamrożone kurki i rozmrażamy
Indyk w sosie kurkowym z ryżem
o kurek i cebuli dodajemy usmażonego indyka

Tagi:

ryż indyk