Galeo

Galeo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 94]

Indyk w winnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso natrzeć solą i Pieprzem ziołowym Galeo. Szalotki posiekać.

Indyk w winnym sosie

Składniki:

Indyk w winnym sosie

 

  • 60 dag filetu z piersi indyczej,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 skrzydełka kurczaka,
  • 2 szalotki,
  • ½ szklanki Rosołu z kury Galeo,
  • ¼ l czerwonego wytrawnego wina,
  • Tymianek Galeo,
  • sól,
  • Pieprz ziołowy Galeo.

 

 

Sposób przygotowania:

Indyk w winnym sosie
Rozgrzać łyżkę masła, włożyć szalotkę i skrzydełka, smażyć 5 min. Zalać Rosołem z kury Galeo, dusić 30 min. Zlać wywar przez sitko do innego naczynia. Rozgrzać pozostałe masło w brytfannie. Włożyć mięso, piec w temp. 180 st ok. 30 min pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i zrumienić pieczeń. Gorącą posypać Tymiankiem Galeo. Do zlanego wywaru wlać sos z pieczeni i wino, gotować, aż nieco odparuje. Podać do mięsa.Przepis pochodzi ze strony www.galeo.pl