Indyk z kurkami w białym winie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobra propozycja na kolacje we dwoje, lekkostrawna (wbrew zawartości grzybów)

Indyk z kurkami w białym winie

Składniki:

Indyk z kurkami w białym winie

 

  • 400 g piersi z indyka
  • 150-250 g kurek
  • kieliszek białego wina
  • 2 łyżki sosu pomidorowo - grzybowego
  • sól, pieprz
  • oliwa/olej
  • opcjonalnie roszponka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Indyk z kurkami w białym winie
pokroić indyka w drobna kostkę i krótko podsmażać na rozgrzanej patelni, dodać sól pieprz, po ok 10 minutach dodać wino białe, aby mięso przeszło jego aromatem i smakiem, następnie dodać grzyby i dusić do miękkości. Na koniec można dodać 2 łyżki sosu do smaku i przyozdobić odrobiną "zieleniny".
Podawać z kaszą lub ziemniakami

Tagi:

sosy indyk