blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Indyk z paprykÄ…

  • TRUDNOŚĆ: Å‚atwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Åšwietny przepis naprawde polecam!!!

Indyk z paprykÄ…

Składniki:

Indyk z paprykÄ…

 

  • ok. 1,5 kg udek z indyka

 

  • Å‚yżka ziarnistej musztardy zÄ…bek czosnku po Å‚yżce

 

  • szczypiorku po 2 czerwone i zielone papryki (ok. 700 g) 500 g kiszonej kapusty cebula

 

  • ™¦ 150 g boczku 1,5 szklanki

 

  • rosoÅ‚u drobiowego #1-2 Å‚yżeczki cukru

 

  • 1-2 Å‚yżki zasmażki

 

  • Å‚yżka oleju 2 Å‚yżki margaryny #1/2 szklanki

 

  • Å›mietanki sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk z paprykÄ…
MusztardÄ™ wymieszać z roztartym czosnkiem i zieleninÄ…. Udka umyć, naciąć wzdÅ‚uż, wyjąć koÅ›ci. MiÄ™so rozpÅ‚aszczyć, posypać solÄ… i pieprzem, posmarować musztardÄ…, zrolować, zwiÄ…zać. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, przeÅ‚ożyć do żaroodpornego naczynia. Piec, bez przykrycia, ok. 30 min w temp. 180° C. 100 g boczku pokroić w plasterki, resztÄ™ w kostkÄ™. CebulÄ™ obrać, posiekać. Papryki umyć, Å›ciąć wierzchy, oczyÅ›cić, posypać pieprzem i solÄ…. CebulÄ™ i drobno pokrojony boczek podsmażyć na margarynie. Dodać odciÅ›niÄ™tÄ… kapustÄ™ i cukier, dusić mieszajÄ…c ok. 5 min. Do farszu wlać 1/2 szklanki rosoÅ‚u, przyprawić solÄ… i pieprzem, zagotować. Papryki wypeÅ‚nić farszem, obÅ‚ożyć plasterkami boczku, doÅ‚ożyć do miÄ™sa, podlać pozostaÅ‚ym rosoÅ‚em. Wstawić do piekarnika. Dusić ok. 30 min. MiÄ™so i paprykÄ™ wyjąć, sos zaprawić zasmażkÄ… i Å›mietanÄ….

Tagi:

indyk papryka