blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Indyk z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Indyk z papryką

Składniki:

Indyk z papryką

 

  • ok. 1,5 kg udek z indyka

 

  • łyżka ziarnistej musztardy ząbek czosnku po łyżce

 

  • szczypiorku po 2 czerwone i zielone papryki (ok. 700 g) 500 g kiszonej kapusty cebula

 

 

  • rosołu drobiowego #1-2 łyżeczki cukru

 

  • 1-2 łyżki zasmażki

 

  • łyżka oleju 2 łyżki margaryny #1/2 szklanki

 

  • śmietanki sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk z papryką
Musztardę wymieszać z roztartym czosnkiem i zieleniną. Udka umyć, naciąć wzdłuż, wyjąć kości. Mięso rozpłaszczyć, posypać solą i pieprzem, posmarować musztardą, zrolować, związać. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec, bez przykrycia, ok. 30 min w temp. 180° C. 100 g boczku pokroić w plasterki, resztę w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Papryki umyć, ściąć wierzchy, oczyścić, posypać pieprzem i solą. Cebulę i drobno pokrojony boczek podsmażyć na margarynie. Dodać odciśniętą kapustę i cukier, dusić mieszając ok. 5 min. Do farszu wlać 1/2 szklanki rosołu, przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Papryki wypełnić farszem, obłożyć plasterkami boczku, dołożyć do mięsa, podlać pozostałym rosołem. Wstawić do piekarnika. Dusić ok. 30 min. Mięso i paprykę wyjąć, sos zaprawić zasmażką i śmietaną.

Tagi:

indyk papryka