Sposób przygotowania:
Indyk z papryką i pomidorami
Mięso pokroić w plastry. Wymieszać dużą szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę oliwy. Mieszaniną posmarować plastry mięsa, przykryć, odstawić na 60 minut do lodówki. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wybrać miąższ. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić jak najcieniej w talarki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pomidory i paprykę, smażyć 5 minut, mieszając. Wlać wino, dusić na małym ogniu do miękkości warzyw, pod koniec dodać szczyptę cukru. Przygotować sos: połączyć jogurt z żółtkiem, przyprawić mieloną papryką i gałką. Dodać do warzyw, wymieszać, przykryć, rondel zdjąć z ognia. Na suchą gorącą patelnię wrzucić filety, usmażyć na rumiano z obu stron. Dodać do warzyw. Rondel postawić na małym ogniu, dusić potrawę jeszcze 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliła.