ankaaa86_aa

ankaaa86_aa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Jabłecznik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto z jabłkami.

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

 

  • MASA JABŁKOWA:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 budynie waniliowe

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
BiSZKOPT: Ubić pianę z białek,dodać cukier i ubijając dodać żółtka.Na końcu połączyć obie mąki i proszek do pieczenia dodać do masy.Piec 25 minut w 180 stopni.Po upieczeniu wystudzić. MASA JABŁKOWA: 2 szklanki wody zagotować z cukrem.Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Wrzucić do wody z cukrem i gotować 5 minut.W 1 szklance wody rozmieszać 2 budynie i wlać do jabłek.Zagotować.Jeszcze ciepłe(ale nie gorące) wylać na zimny biszkopt. PIANKA: Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wody,wystudzić,aby zaczęła tężeć.Bitą śmietanę przygotować wg przepisu na opakowaniu,pod koniec ubijania śmietany dodać tężejącą galaretkę.Piankę wylać na jabłko. Gotowe ciast wstawić do lodówki na ok 2 godzinki.