Beata1835

Beata1835

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 90]

Jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykonaj według przepisu poniżej

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 5 dkg cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • kakao ciemne

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
Wszystkie składniki razem wyrobić i rozdzielić na pół ( żółtka, margaryna, cukier puder, mąka, proszek do pieczenia )
Do 1 części dodać kakao.
2 część wyłożyć na formę.
Na ciasto wyłożyć potarte na grubych oczkach jabłka ( wymieszane z 5-ma łyżkami cukru ).
Pianę z białek ubić na sztywno i położyć na wierzch jabłek.
Ciasto kakaowe potrzeć na tarce i posypać na jabłka.

Piec w piekarniku w temp ok 170 C