Jabłecznik makowy z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ze składników wygnieść ciasto i rozłożyć je na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie 25x36 cm. Mak sparzyć i zmielić. Jaja z

Jabłecznik makowy z kaszą manną

Składniki:

Jabłecznik makowy z kaszą manną

 

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • pół kostki margaryny,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa makowa:
  • 30 dag maku,
  • półtorej szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 20 dag margaryny,
  • 60 dag jabłek,
  • 8 łyżeczek kaszy manny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • bakalie,
  • olejek migdałowy.

Sposób przygotowania:

Jabłecznik makowy z kaszą manną
Ze składników wygnieść ciasto i rozłożyć je na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie 25x36 cm. Mak sparzyć i zmielić. Jaja z cukrem ubić na parze. Dodać do nich zmielony mak, roztopioną margarynę, starte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i bakalie. Całość delikatnie wymieszać i wylać na surowe ciasto. Piec ok. 40 min. w temperaturze 170 stopni.