Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1307]

Jabłecznik na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Moje najlepsze ciasta to jabłecznik na kruchym cieście. Uwielbiam takie ciasta do kawy, proste i do tego smaczne.

Jabłecznik na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik na kruchym cieście

Ciasto

  • mąka - 3 szkl
  • cukier -1/2 szkl
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • żółtka - 4 szt
  • masło - 250 g
  • tłuszcz do formy
  • cukier waniliowy -1 opak

Masa jabłkowa :

  • jabłka szara reneta - 2 kg
  • galaretka cytrynowa -2 opak
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na kruchym cieście
Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieśc ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.

Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem ( ja piekłam w prodiżu, ale źle było kroić ciasto ) Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kawałek ciasta na spód tortownicy.

Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min) w temp. 190 stop. Wyłożyć gorące jabłka, na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta.

Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 50 minut w 175 stop.
Jabłecznik na kruchym cieście
Z przygotowanych składników przygotowano kruche ciasto
Jabłecznik na kruchym cieście
Pierwsza część ciasta została starta na spód formy
Jabłecznik na kruchym cieście
Na podpieczony spód wyłożone przesmażone jabłka z galaretką
Jabłecznik na kruchym cieście
Resztę ciasta zostało starte na jabłka i jabłecznik upieczono