Sposób przygotowania:
Jabłecznik smaczne ciasto
Mąkę,cukier,proszek do pieczenia mieszamy razem w misce,robimy w środku dziurkę i wkładamy tam żółtka,śmietanę i margarynę,wszystko razem ugniatamy do uzyskania nie klejącego się ciasta.wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.gdy ciasto jest w lodówce obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach.odciskujemy sok z jabłek.po pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki,kroimy na dwie części, blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,pierwszą część ciasta wykładamy na spód blaszki,kładziemy nasze starte jabłka,posypujemy cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. gdy zostało nam pól kostki margaryny przygotowujemy kruszonkę,ugniatamy margarynę z 3 łyżkami cukru i potem posypujemy nasze ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 "C na 45 min.