lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Jabłecznik śmietanowo bezowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

No to normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :)

Jabłecznik śmietanowo bezowy Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Jabłecznik śmietanowo bezowy

Składniki na biszkopt:

Masa z jabłek:

Masa czekoladowa:

  • śmietana 30% 500 ml
  • korab łyżka czubata
  • ksylitol 1 łyżka

Beza:

  • 5 białek schłodzonych
  • ksylitol 300 g ( zmieliłam go )
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • sól szczypta( aby tylko ubić białka na sztywno)

Sposób przygotowania:

Jabłecznik śmietanowo bezowy

Wykonanie:

1. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno,dodajemy cukier partiami nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dosłownie parę sekund.

Formę prostokątną wykładamy papierem od dupy strony i wyciskamy małe beziki rękawem cukierniczym jedna obok drugiej by powstała nam złączona beza.

Pieczemy w 110 stopniach 20 minut i zmniejszamy do 90 stopni i jakieś ze dwie godziny suszymy( ksylitol potrzebuje więcej czasu)

2. Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach,zostawiamy do ostudzenia.Kroimy w poprzek.

3.Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy w kosteczkę.Przesmażamy z ksylitolem na patelni,przecieramy przez sito by masa jabłkowa nie miała grudek.

4.Śmietanę ubijamy na sztywno z ksylitolem i karobem.

Podsumowując: Ostudzony biszkopt smarujemy masą jabłuszka-ową,przykrywamy drugim blatem i smarujemy boki dookoła. Kładziemy śmietanę czekoladową i na wierzch nakładamy beze upieczoną.Lekko przyciskamy i do lodówki wstawiamy. Pysznie smakuje.

Jabłecznik śmietanowo bezowy
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno,dodajemy cukier partiami nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dosłownie parę sekund.Formę prostokątną wykładamy papierem od dupy strony i wyciskamy małe beziki rękawem cukierniczym jedna obok drugiej by powstała nam złączona beza. Pieczemy w 110 stopniach 20 minut i zmniejszamy do 90 stopni i jakieś ze dwie godziny suszymy( ksylitol potrzebuje więcej czasu)
Jabłecznik śmietanowo bezowy
Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłecznik śmietanowo bezowy
Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach,zostawiamy do ostudzenia.Kroimy w poprzek.
Jabłecznik śmietanowo bezowy
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy w kosteczkę.Przesmażamy z ksylitolem na patelni,przecieramy przez sito by masa jabłkowa nie miała grudek.
Jabłecznik śmietanowo bezowy
Ostudzony biszkopt smarujemy masą jabłuszka-ową
Jabłecznik śmietanowo bezowy
Przykrywamy drugim blatem i smarujemy boki dookoła.
Jabłecznik śmietanowo bezowy
Kładziemy śmietanę czekoladową i na wierzch nakładamy beze upieczoną.Lekko przyciskamy i do lodówki wstawiamy.