jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jabłecznik soczysty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe ciasto na deser z owocmi lata

Jabłecznik soczysty

Składniki:

Jabłecznik soczysty

 

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 38 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 18 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 10 dag siekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek soku jabłkowego
  • sok z 1 cytryny
  • só- szczypta
  • tłuszcz - do wysmarowania formy
  • mąka- do oprószenia formy

Sposób przygotowania:

Jabłecznik soczysty
Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Rozetrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawać jajka. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodać jabłka i posiekane migdały. Nasmarować tłuszczem prostokątną formę, oprószyć mąką. wyłożyć ciasto i wyrównać.. Piec 80 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. Wyjąć ciasto z blachy, pozostawić do ostygnięcia. Rozetrzeć cukier puder z sokiem jabłkowym, aby cukier lepiej sie rozprowadził, nalezy całość lekko podgrzać. Posmarować ciasto masć cukrową.