Sposób przygotowania:
Jabłecznik soczysty
Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Rozetrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawać jajka. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodać jabłka i posiekane migdały. Nasmarować tłuszczem prostokątną formę, oprószyć mąką. wyłożyć ciasto i wyrównać.. Piec 80 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. Wyjąć ciasto z blachy, pozostawić do ostygnięcia. Rozetrzeć cukier puder z sokiem jabłkowym, aby cukier lepiej sie rozprowadził, nalezy całość lekko podgrzać. Posmarować ciasto masć cukrową.