czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Jabłecznik stracciatella

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne ciasto z jabłkami i masą śmietanową z dodatkiem czekolady. Nie jest zbyt słodkie, idealne do filiżanki kawy.

Jabłecznik stracciatella

Składniki:

Jabłecznik stracciatella

Ciasto:

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 galaretki pomarańczowe (po 90g każda),
  • 2 łyżki masła.

Masa śmietanowa:

  • 500ml śmietanki 30%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 250g jogurtu naturalnego,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady.

Galaretka:

  • 300ml soku pomarańczowego,
  • czubata łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania:

Jabłecznik stracciatella
1. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić.

2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć wraz z masłem do garnka i dusić około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić.

3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodać serek i jogurt. Zmiksować krótko na gładką masę. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy śmietanowej, wymieszać i wlać do pozostałej śmietanki. Krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do masy i wymieszać. Gotową masę śmietanową wyłożyć na masę jabłkową.

4. Sok zagotować, zdjąć z ognia i dodać sproszkowaną żelatynę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić.