AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Jabłecznik sypany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i łatwy jabłecznik. Całkiem inny niż tradycyjne. Z maślanym posmakiem i zapachem. Z chrupiącą warstwą ciasta na górze.

Jabłecznik sypany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik sypany

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 - 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 - 1,5 kostki masła lub margaryny
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki owocowe

Sposób przygotowania:

Jabłecznik sypany
Ilość składników na dużą blachę ciasta. Jeśli ktoś chce robić w tortownicy lub prodiżu - wystarczy połowa.Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Na spód blachy wysypać ok połowę suchych składników.Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, posypać dowolną galaretką i wymieszać.Owoce przełożyć do blachy.Zasypać pozostałą częścią suchych składników.Na to równo poukładać plastry masła/margaryny(na całej powierzchni).Piec około godziny w 180'C.Ciepłe ciasto trochę się rozpada. Najlepiej jeść całkiem wystudzone.
Jabłecznik sypany
Na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy wysypać połowę suchych składników.
Jabłecznik sypany
Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, posypać galaretką, dobrze wymieszać. Przełożyć do blachy do pieczenia.
Jabłecznik sypany
Warstwę jabłek przykryć pozostałą mieszaniną proszkową. Ułożyć na niej plastry masła.
Jabłecznik sypany
Ciasto piec około godzinę w temperaturze 180'C. Najlepsze po całkowitym wystudzeniu.