basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Jabłecznik troszkę inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest bardzo dobrym ciastem z jabłkami, troszkę innym od tradycyjnego jabłecznika.

Jabłecznik troszkę inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik troszkę inaczej

 

  • jajka 4 szt
  • cukier 1 szklanka
  • olej 4 łyżki
  • maka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • jabłka 1 kg
  • budyń śmietankowy 2 szt
  • cukier 2 łyżki
  • margaryna 0,5 kostki
  • cukier kryształ 0,5 szklanki
  • jajka całe 2 szt
  • kokos wiórka 20 dkg

Sposób przygotowania:

Jabłecznik troszkę inaczej
Białka 4 szt ubijam z 1 szklanką cukru,szczyptą soli, dodając po jednym żółtku.Do ubitej masy jajecznej dodaję mąkę,olej, proszek do pieczenia.Ciasto delikatnie mieszam i wylewam na blaszkę do pieczenia.Ciasto piekę około 30 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu, biszkopt odstawiam by wystygł.Jabłka obieram, kroję w ósemki, podlewam 3 szklankami wody, dodaję 2 łyżki cukru i gotuję.Jabłka gotuję bardzo krótko, by się nie rozpadły, by były lekko miękkie.Jabłka delikatnie wyjmuję,odsączam, a na wodzie w której się gotowały, gotuję budyń śmietankowy. Zimne jabłka układam jedno obok drugiego, na zimnym biszkopcie i zalewam letnim budyniem.W rondelku rozpuszczam margarynę z 0,5 szklanką cukru, dodaję wiórka kokosowe i dwa całe jajka.Całość energicznie mieszam i przesmażam chwilę.Na zalane jabłka budyniem, wykładam przesmażony kokos, delikatnie go przygniatam i wstawiam do piekarnika na 15 minut by go zapiec.
Jabłecznik troszkę inaczej
gotowy biszkopt upieczony pod jabłka w budyniu i z wiórkami kokosowymi
Jabłecznik troszkę inaczej
wiórka kokosowe przygotowane z masełkiem, cukrem do zapieczenia
Jabłecznik troszkę inaczej
na biszkopcie upieczonym ułożone jabłka jedno obok drugiego
Jabłecznik troszkę inaczej
zapieczone ciasto biszkoptowe z jabłkami zalanymi budyniem i kokosem