Sposób przygotowania:
Jabłecznik Halinki
Z przepisu na ciasto utrzeć żółtka z margaryną, cukrem kryształem i waniliowym, potem dodać mąkę połączoną z proszkiem i pianę ubitą z 2 białek.
Ciasto podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać kakao.
Następnie z przepisu na pianę ubić białka z cukrem i wciąż ubijając dodać wiórki kokosowe.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z cynamonem, ewentualnie doprawić cukrem do smaku.
W wyłożonej papierem do pieczenia formie układać warstwami od spodu: ciasto ciemne (z kakao) - piana z wiórkami - masa jabłkowa - jasne ciasto.
Tak przygotowane ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180-200C.
Kiedy ciasto ostygnie polać polewą wykonaną z rozpuszczonego na małym ogniu, masła, cukru, mleka i chałwy.
Można ozdobić migdałami, wiórkami kokosowymi lub dowolnie.
Ciasto podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać kakao.
Następnie z przepisu na pianę ubić białka z cukrem i wciąż ubijając dodać wiórki kokosowe.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z cynamonem, ewentualnie doprawić cukrem do smaku.
W wyłożonej papierem do pieczenia formie układać warstwami od spodu: ciasto ciemne (z kakao) - piana z wiórkami - masa jabłkowa - jasne ciasto.
Tak przygotowane ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180-200C.
Kiedy ciasto ostygnie polać polewą wykonaną z rozpuszczonego na małym ogniu, masła, cukru, mleka i chałwy.
Można ozdobić migdałami, wiórkami kokosowymi lub dowolnie.
mamqa
jovi
Przepraszam za niekompetencję:) 100g chałwy to dla mnie duża chałwa:) bo wiem, że zdarzają się też mniejsze 50g i 80g też. Także przepis polecam i dwie chałwy 10 dag na polewę:)
Pozdrawiam serdecznie!