jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Jabłecznik Halinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Puszysty biszkopt przekładany soczystymi jabłkami z kokosową bezą i polewą z chałwy:)

Jabłecznik Halinki

Składniki:

Jabłecznik Halinki

 

  • CIASTO
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 białka
  • 2 łyżki kakao

 

 

  • PIANA
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 10 dag wiórków kokosowych

 

  • POLEWA
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 4 łyżki mleka pełnotłustego
  • 2 duże chałwy

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Halinki
Z przepisu na ciasto utrzeć żółtka z margaryną, cukrem kryształem i waniliowym, potem dodać mąkę połączoną z proszkiem i pianę ubitą z 2 białek.
Ciasto podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać kakao.
Następnie z przepisu na pianę ubić białka z cukrem i wciąż ubijając dodać wiórki kokosowe.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z cynamonem, ewentualnie doprawić cukrem do smaku.
W wyłożonej papierem do pieczenia formie układać warstwami od spodu: ciasto ciemne (z kakao) - piana z wiórkami - masa jabłkowa - jasne ciasto.
Tak przygotowane ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180-200C.
Kiedy ciasto ostygnie polać polewą wykonaną z rozpuszczonego na małym ogniu, masła, cukru, mleka i chałwy.
Można ozdobić migdałami, wiórkami kokosowymi lub dowolnie.