luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Jabłecznik z budyniem i kruszonka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto, które smakuje o każdej porze roku.

Jabłecznik z budyniem i kruszonka

Składniki:

Jabłecznik z budyniem i kruszonka

 

  • Składniki na ciasto:
  • 300 gram maki pszennej
  • 100 gram masła lub margaryny
  • 100 gram cukru
  • 1lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka

 

  • Składniki na nadzienie:
  • 1 1/2 kg. jabłek
  • 50 gram masła
  • 50 gram rodzynek
  • 50 gram cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

  • Składniki na kruszonkę:
  • 150 gram maki pszennej
  • 100 gram miękkiego masła
  • 100 gram cukru

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem i kruszonka
Ze skladnikow na ciasto wyrobic ciasto i odstawic na 30 min. do lodowki. Jablka obrac, pokroic w kostke i dusic raze z reszta skadnikow na nadzienie-oprocz budyniu-tak dlugo, az beda sie rozgotowywac. Odstawic na bok. Ugotowac budyn wg przepisu na torebce, ostudzic. Natluszczona tortownice wylozyc ciastem, zrobic 3 cm.rant. Na ciasto wylozyc ugotowanybudyn, na budyn usmazone jablka. Na gore wylozyc kruszonke zrobiona z podanych skladnikow. Piec ok. 60 min. w temp. 160 stopni, ostatnie 10 min. podwyzszyc temp. do 200 stopni.