Sposób przygotowania:
Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym
Miękką margarynę pokroić w kostkę. Mąkę, cukier, jajo, proszek i cukier wymieszać razem i ugnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ilości wyrobionego ciasta wyłożyć na dno dużej blachy wyłożonej papierem (ciasto najlepiej rozwałkować), pozostałe ciasto ulepić w podłużną kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Spód podpiec przez 10 minut w 180 stopniach. Jabłka obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu, Pokrojone kawałki jabłek ułożyć jeden obok drugiego na podpieczonym spodzie. Zalać połową przygotowanego, gorącego budyniu, wyłożyć ponownie warstwą jabłek i zalać drugą połową budyniu. Wierzch wyłożyć startym na dużych oczkach, schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut w 180 stopniach. Kroić po ostygnięciu. Przechowywać w chłodnym miejscu.
![Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jablecznik-z-budyniem-na-ciescie-kruchym-88699.jpg)
![Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jablecznik-z-budyniem-na-ciescie-kruchym-88700.jpg)
![Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jablecznik-z-budyniem-na-ciescie-kruchym-88701.jpg)
![Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym Jabłecznik z budyniem na cieście kruchym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jablecznik-z-budyniem-na-ciescie-kruchym-88702.jpg)
zewa
msewka