2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Jabłecznik z jagodami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jabłecznik z jagodami nie typowe połączenie a jak smaczne:)

Jabłecznik z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z jagodami

 

  • Ciasto kruche:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g margaryny
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie:
  • 1 kg winnych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g świeżych jagód
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z jagodami
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia margarynę żółtka jaj oraz cukier i śmietanę zagniatamy kruche ciasto.Dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy blaszkę o wymi 24/36 cm i wyłożoną papierem pergaminowym.



Nadzienie: Jabłka obrać ze skórek zetrzeć na tarce jarzynowej przełożyc do rondla wsypać cukier i przesmażyć ,ostudzić . Na dno ciasta wyłożyć jabłka i posypać umytymi i osuszonymi jagodami.Z pozostałego ciasta zrobić ruloniki lekko rozgniatając palcami i wyłożyć na wierzchu ciasta.



Wsadzić ciasto do piekarnika i piec 50 minut w temp 170* Po wyjęciu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Jabłecznik z jagodami
z mąki i pozostałych składników zagniatamy kruche ciasto
Jabłecznik z jagodami
na wylepioną część ciasta wykładamy przesmażone jabłka
Jabłecznik z jagodami
na jabłuszka posypujemy oczyszczone jagody
Jabłecznik z jagodami
i przykrywamy drugą połową ciasta rozwałkowanym w ruloniki pieczemy