szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Jabłecznik z migdałami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny jabłecznik z migdałami

Jabłecznik z migdałami 2

Składniki:

Jabłecznik z migdałami 2

 

  • SPÓD:
  • 250 gram mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 120 gram masła
  • WIERZCH:
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 gram masy marcepanowej
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 gram cukru
  • 6 łyżek płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z migdałami 2
Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól, wodę i masło. Ze składników zagnieść elastyczne , gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić na około 30 minut do lodówki. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Masę marcepanową zetrzeć na tarce, wymieszać z kwaśną śmietaną i jajkami. Ciasto po schłodzeniu rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Napełnić jabłkami i posypać cynamonem, zalać masa marcepanową. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 50 minut. Odstawić do ostygnięcia i podzielić na porcje. Smacznego :)