bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

jabłecznik z migdałową skórką

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszny jabłecznik pod chrupiącą skórką

jabłecznik z migdałową skórką

Składniki:

jabłecznik z migdałową skórką

 

 

  • nadzienie :
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 5 dag cukru
  • garść rodzynek

 

 

 

Sposób przygotowania:

jabłecznik z migdałową skórką
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku , dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki . Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut . Dodać resztę składników i zagnieść ciasto . Kilka razy uderzyć ciastem w stolnicę żeby usunąć powietrze i odstawić na 15 minut . Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki . Wymieszać je z sokiem cytrynowym i cukrem , zalać 1/2 szkl. wody i gotować 10 minut . Ostudzić i dodać rodzynki . Masło na skórkę rozpuścić razem z cukrem , mlekiem i olejkiem w małym rondelku (nie gotować) . Dodać migdały . Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na pół . Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę , na dno i boki . Na ciasto wyłożyć jabłka , przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta sklejając brzegi obu warstw . Górę nakłuć widelcem w kilku miejscach . Masę migdalową rozsmarować na cieście .. Piec w tem . 220 stopni przez 25 minut





Przepis zaczerpnięty z pisma "Moja kuchnia - ciasta domowe" nr.34 1994r.