Sposób przygotowania:
jabłecznik z migdałową skórką
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku , dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki . Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut . Dodać resztę składników i zagnieść ciasto . Kilka razy uderzyć ciastem w stolnicę żeby usunąć powietrze i odstawić na 15 minut . Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki . Wymieszać je z sokiem cytrynowym i cukrem , zalać 1/2 szkl. wody i gotować 10 minut . Ostudzić i dodać rodzynki . Masło na skórkę rozpuścić razem z cukrem , mlekiem i olejkiem w małym rondelku (nie gotować) . Dodać migdały . Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na pół . Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę , na dno i boki . Na ciasto wyłożyć jabłka , przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta sklejając brzegi obu warstw . Górę nakłuć widelcem w kilku miejscach . Masę migdalową rozsmarować na cieście .. Piec w tem . 220 stopni przez 25 minut
Przepis zaczerpnięty z pisma "Moja kuchnia - ciasta domowe" nr.34 1994r.
Przepis zaczerpnięty z pisma "Moja kuchnia - ciasta domowe" nr.34 1994r.
bernika
caroline1983
Henia
Pewnie tak, niewinna jak małe dziecko... Będzie wątek "przepraszam"?
elzbieta8960
Henia
bogda46
Przepis pochodzi z poradnika "moja kuchnia - ciasta domowe" nr 37 z 1994 roku .
Jeśli któraś z Was reflektuje na ciekawe przepisy , to chętnie zrobię ksero i wyślę każdej chętnej .
A dla zażartych "tropicieli" podaję adres wydawnictwa PPU "Makler" Wrocław ul.Czarneckiego1 . Może uda się znaleźć archiwalne numery . Jeśli nie , to służe kserem swoich , a mam kilkanaście numerów z różnymi potrawami .
elzbieta8960
elzbieta8960
bogda46