Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Jabłecznik z orzechami i miodową polewą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszny jabłecznik z orzechami i miodową polewą

Jabłecznik z orzechami i miodową polewą

Składniki:

Jabłecznik z orzechami i miodową polewą

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z orzechami i miodową polewą
Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem pudrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, dosypać do jajek, dodać sok i połowę skórki z cytryny, esencję i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać stopione masło i śmietanę, ponownie zamieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Piec 40 minut w temp. 200 st. Miód rozgrzać z 2 łyżkami cukru i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Wlać rum. Ostudzony placek posmarować polewą, posypać cukrem pudrem.