Sposób przygotowania:
Jabłecznik z polewą
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.
Biszkopt przekroić na pół.Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Sparzyć, dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać.Wlać galaretkę i wymieszać.Można na chwilkę wstawić do lodówki aby wszystko zaczęło powoli tężeć.Przełożyć na biszkopt i rozprowadzić po całości,przykryć wierzchem biszkoptu i lekko przycisnąć.
Polewa. 10 dag margaryny roztopić,dodać cukier i kakao,dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Polać biszkopt i włożyć do lodówki.
Biszkopt przekroić na pół.Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Sparzyć, dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać.Wlać galaretkę i wymieszać.Można na chwilkę wstawić do lodówki aby wszystko zaczęło powoli tężeć.Przełożyć na biszkopt i rozprowadzić po całości,przykryć wierzchem biszkoptu i lekko przycisnąć.
Polewa. 10 dag margaryny roztopić,dodać cukier i kakao,dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Polać biszkopt i włożyć do lodówki.