Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Jabłecznik z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo smaczne ciasto z jabłkami.

Jabłecznik z polewą

Składniki:

Jabłecznik z polewą

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 1 kg jabłek
  • 1,5łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • galaretka wiśniowa
  • Polewa
  • 10 dag margaryny
  • 3-4 łyż kakao
  • 6 łyż cukru

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z polewą
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.
Biszkopt przekroić na pół.Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Sparzyć, dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać.Wlać galaretkę i wymieszać.Można na chwilkę wstawić do lodówki aby wszystko zaczęło powoli tężeć.Przełożyć na biszkopt i rozprowadzić po całości,przykryć wierzchem biszkoptu i lekko przycisnąć.
Polewa. 10 dag margaryny roztopić,dodać cukier i kakao,dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Polać biszkopt i włożyć do lodówki.