lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Jabłecznik ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto wyszło pyszne polecam jeszcze ciepłe :)

Jabłecznik ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik ze skórką pomarańczową

 

  • konfitura z jabłek pół litra
  • 3 szklanki mąki
  • 200 gram masła rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier 150 gram do ciasta
  • 4 żółtka
  • 4 białka cukier do białek 150 gram
  • skórka pomarańczową 1 łyżeczka
  • barwnik żółty

Sposób przygotowania:

Jabłecznik ze skórką pomarańczową
Mąkę wsypałam na stół z proszkiem do pieczenia zrobiłam zagłębienie i dałam 4 żółtka posypałam cukrem , dodałam rozpuszczoną margarynę i zagniotłam ciasto. Włożyłam do okrągłej formy wysmarowanej masłem ciasto nakłułam widelcem i wyłożyłam z słoika konfiturę z jabłek posypałam skórka pomarańczową . Białka ubiłam z cukrem dodałam barwnik żółty i wyłożyłam na ciasto piekłam w 160 stopniach godzinę .
Jabłecznik ze skórką pomarańczową
Zagniotłam ciasto z podanych składników
Jabłecznik ze skórką pomarańczową
Ciasto włozyłam do formy wysmarowanej masłem okrągłeji nakłułam widelcem
Jabłecznik ze skórką pomarańczową
Wyłozyam na ciasto konfitura z jabek z pół litrowego słoika
Jabłecznik ze skórką pomarańczową
Ubiłam białak z cukrem i barwnikiem żółtym