frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Jabłka w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłko antonówka lub złota reneta zawinięte w ciasto i upieczone w piekarniku. No cóż oprócz kawy czy herbaty potrzeba jeszcze aby się delektować takim ciastkiem.

Jabłka w cieście Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Jabłka w cieście

 

  • mąka 2 ,5 szklanki
  • masło lub margaryna 15 0 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • cukier 1/2 szklanki
  • śmietana kwaśna 2 łyżki
  • jajka 1 szt.
  • żółtko 1 szt.
  • cukier puder do posypania
  • dżem dowolny lub powidła 1 słoiczek
  • jabłka średnie 8 szt.

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier i wymieszać. Dołożyć margarynę i posiekać nożem, następnie rękoma zamieszać aby nie było wyczuwalnych grudek. Wybić jajko i żółtko, dodać kwaśnej śmietany i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na jedną godzinę.

W tym czasie obrać jabłka i przekroić na pół, wydrążyć środki . Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować i pokroić na duże kwadraty. Na każdy kwadrat położyć połówkę jabłka stroną przekrojoną i do otworów nałożyć dżemu. Rogi ciasta zlepiać do środka i na wierzchu ułożyć jeszcze dżemu lub powideł śliwkowych.

Układać na blaszce i włożyć do piekarnika, piec w 180 -190 stopniach około 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Jabłka w cieście
Mąkę posiekać z margaryną,cukrem, proszkiem do pieczenia
Jabłka w cieście
Dodać kwaśną śmietanę i jajko oraz żółtko
Jabłka w cieście
wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto
Jabłka w cieście
jabłka najlepiej antonówki, obrać i przekroić na pół, wykroić ogryzek
Jabłka w cieście
Ciasto rozwałkować i pokroić na duże kwadraty ,układać jabłko i zwijać.
Jabłka w cieście
Piec w piekarniku na złoty kolor około 25 minut.