Sposób przygotowania:
Jabłka w cieście
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier i wymieszać. Dołożyć margarynę i posiekać nożem, następnie rękoma zamieszać aby nie było wyczuwalnych grudek. Wybić jajko i żółtko, dodać kwaśnej śmietany i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na jedną godzinę.
W tym czasie obrać jabłka i przekroić na pół, wydrążyć środki . Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować i pokroić na duże kwadraty. Na każdy kwadrat położyć połówkę jabłka stroną przekrojoną i do otworów nałożyć dżemu. Rogi ciasta zlepiać do środka i na wierzchu ułożyć jeszcze dżemu lub powideł śliwkowych.
Układać na blaszce i włożyć do piekarnika, piec w 180 -190 stopniach około 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
W tym czasie obrać jabłka i przekroić na pół, wydrążyć środki . Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować i pokroić na duże kwadraty. Na każdy kwadrat położyć połówkę jabłka stroną przekrojoną i do otworów nałożyć dżemu. Rogi ciasta zlepiać do środka i na wierzchu ułożyć jeszcze dżemu lub powideł śliwkowych.
Układać na blaszce i włożyć do piekarnika, piec w 180 -190 stopniach około 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.