Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Jabłka w cieście.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto po upieczeniu można obsypać cukrem pudrem albo oblać polewą.

Jabłka w cieście.

Składniki:

Jabłka w cieście.

 

  • 25 dag margaryny
  • 18 dag cukru pudru
  • 50 dag maki pszennej
  • 4 żółtka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana
  • jabłka winne
  • słoiczek dżemu

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka, posiekać nożem margarynę i zagnieść ciasto, śmietaną regulować gęstość ciasta (ciasto powinno być niezbyt gęste). Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać kwadraty. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazdka nasienne, środek jabłka napełnić dżemem, i oblepiać ciastem. Wstawić do gorącego piekarnika, piec na złoty kolor.