szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Jabłka w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybki, smaczny i aromatyczny deserek, czyli jabłka z bakaliami i cynamonem pieczone w cieście francuskim.

Jabłka w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście francuskim
Jabłka obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie bakalie mieszamy i drobno siekamy. Pokrojone bakalie mieszamy z odrobiną cynamonu i miodem. Ciasto rozwijamy na płasko i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na cieście układamy jabłka i nadziewamy środek przygotowanymi bakaliami z miodem. Z wierzchu obsypujemy jabłka delikatnie cynamonem i każde z osobna owijamy ciastem francuskim. Z wierzchu ciasto smarujemy jajkiem i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 20-25 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Jabłka w cieście francuskim
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne
Jabłka w cieście francuskim
Wszystkie bakalie mieszamy i drobno siekamy
Jabłka w cieście francuskim
Do środka jabłek nakładmay przygotowane bakalie
Jabłka w cieście francuskim
Jabłka owijamy ciastem francuskim i pieczemy