Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W chłodne jesienne dni warto przygotować gorący, jesienny deser. Przykładem takiego deseru są zapiekane jabłka. Pyszne i pachnące.

Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami
Naczynia do zapiekania wysmarowujemy maseł śmietankowym. Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. Łączymy je z cynamonem oraz brązowym cukrem. Jabłka układamy w naczynkach do zapiekania. Jeśli nie mamy takich naczynek, wówczas możemy użyć naczynia żaroodpornego. Na środku układamy porcje żurawiny, całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy miodem. Zapiekamy przez 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podajemy na gorąco.
Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami
Przygotowujemy składniki do zapiekanych jabłek
Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami
Starte na jarzynówce jabłka układamy w naczynkach do zapiekania.
Jabłka zapiekane z żurwainą, miodem i orzechami
Na każdej porcji układamy żurawinę, posypujemy orzechami i polewamy miodem.