Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Jabłkowa babka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser z jeszcze pyszniejszym sosem na słodko

Jabłkowa babka

Składniki:

Jabłkowa babka

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowa babka
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy na parze z połową cukru na puszystą masę. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, masę żółtkową, cynamon, cukier waniliowy. Wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy również do masy jabłkowej. Wymieszaną masę przelewamy do wysmarowanej wcześniej masłem formy. Przykrywamy to aluminiową folią i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos z owoców leśnych. Umyte owoce dajemy do garnka, dodajemy pozostały cukier, czerwone wino i całość lekko gotujemy aby odparowało do zgęstnienia. Gotowy sos podajemy z upieczoną babką.