gotuje65

gotuje65

Kuchcik
[Przepisów: 18]

Jabłkowa kaczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja ulubiona jabłkowa kaczka smakuje wprost wyśmienicie

Jabłkowa kaczka

Składniki:

Jabłkowa kaczka

 

  • kaczka
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki majeranku
  • szklanka czerwonego wina
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka poru
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowa kaczka
Najpierw kaczkę sprawić umyć i natrzeć z zewnątrz i w środku solą pieprzem oraz majerankiem. wstawić do lodówki na 3 godziny kaczkę włożyć do brytfanny obłożyć masłem polać olejem oraz winem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C i piec 2 godziny. Jabłka umyć obrać pokroić w ćwiartki usunąć nasiona posypać majerankiem oraz cukrem. Dodać do kaczki 15 minut przed końcem pieczenia. Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek obłożyć cząstkami jabłek i polać sosem z pieczenia.