Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Jabłkowe ciasto sypane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo zasmakowało mi to ciasto. Ogromny plus za to, że nie trzeba zagniatać kruchego ciasta, wystarczy połączyć ze sobą sypkie składniki.

Jabłkowe ciasto sypane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowe ciasto sypane

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe ciasto sypane
Masło wstawiamy do zamrażalnika. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier biały, cukier brązowy, proszek do pieczenia, kaszę manną. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Możemy je wymieszać z cynamonem lub posypać cynamonem każdą warstwę z osobna. Sypkie składniki dzielimy na trzy części. Pierwszą część wysypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, na wierz wykładamy połowę jabłek, które posypujemy drugą częścią sypkich składników. Na nie wykładamy pozostałe jabłka i posypujemy ostatnią częścią sypkich składników. Na wierz ścieramy na jarzynówce masło lub margarynę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę.
Jabłkowe ciasto sypane
Jabłka scieramy na jarzynówce. W drugiej misce łączymy sypkie składniki.
Jabłkowe ciasto sypane
Pierwszą warstwę sypkich składników wykładamy na blaszkę.
Jabłkowe ciasto sypane
Następnie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem.
Jabłkowe ciasto sypane
Na wierzch ścieramy zimne, twarde masło.