Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Jabłkowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naleśniki przypominające w smaku szarlotkę

Jabłkowe naleśniki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłkowe naleśniki

 

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Jabłkowe naleśniki
Z mąki, otrębów, mleka, jajek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i
szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy trochę oleju i smażymy
nelśniki na rozgrzanej patelni.
Jabłka obieramy, trzemy na grubej buraczanej terac, dodajemy
cukier i 1 łyżkę cynamonu. Następnie smażymy na patelni. Na każdy usmazony naleśnik nakładamy dość sporo jabłkowego farszu i zawijamy. Następnie układamy naleśniki w naczyniu
żaroodpornym. Na wierzchu układamy kawałeczki masła i obsypujemy 1 łyżką cynamonu
zmieszaną z 1 łyżeczką imbiru.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez o k 30
minut.
Podajemy na gorąco- najlepiej smakują z gałką lodów
Jabłkowe naleśniki
Zapieczone naleśniki będą genialnie chrupiące, a jednocześnie delikatne.
Jabłkowe naleśniki
Dzięki jabłkowemu farszowi i korzennym przyprawom naleśniki mają wyjątkowy smak