Sposób przygotowania:
Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z piankąETAP 1:
Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozmącić jajka z płynnymi składnikami i cukrem. W drugiej przesiać suche składniki. Zawartość obu misek połączyć, nie ucierając długo, tylko do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Przelać do formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40 min.
ETAP 2:
Brzoskwinie pozbawić pestek, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać cukier i smażyć na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Dodatkowo brzoskwinie można zmiksować blenderem, wtedy otrzymamy gładki krem. Wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Z ciasta czekoladowego ściągnąć papier i włożyć z powrotem do formy, w której się piekło. Kiedy krem brzoskwiniowy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód i odstawić do lodówki.
ETAP 3:
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w wodzie i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z zimną, ale płynną galaretką. Wylać na zastygniętą warstwę brzoskwiniową.
ETAP 4:
Zanim pianka całkiem stężała, za pomocą łopatki z ząbkami zrobiłam wzorek.
ETAP 5:
Polewa. Wodę, kakao i cukier puder zagotować w garnuszku. Dodać masło, a kiedy się rozpuści dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się połączy.
Polewę przestudzić i wylać na pianką brzoskwiniową. Aby uzyskać takie "zacieki" jak na zdjęciach, należy ciasto kroić ciepłym nożem równolegle do spodu. Smacznego :)
bietka
Megi-