SUPERPRZEPIS

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką Więcej zdjęć (3)

Warstwowe ciasto z brzoskwiniami na czekoladowo - kawowym spodzie. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Zwłaszcza dzięki lekkiej brzoskwiniowej piance, którą polałam moją ulubioną polewą czekoladową :)

Składniki:

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką

Ciasto czekoladowo-kawowe:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mocnego espresso
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

GALARETKA BRZOSKWINIOWA:

  • 500g brzoskwiń
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1/2 szklanki cukru

PIANKA BRZOSKWINIOWA:

  • 1 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 szklanka wody

POLEWA:

  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 25 g masła

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką

ETAP 1:

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką
Mokre składniki ciasta połączyć z suchymi.

Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozmącić jajka z płynnymi składnikami i cukrem. W drugiej przesiać suche składniki. Zawartość obu misek połączyć, nie ucierając długo, tylko do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Przelać do formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40 min.

ETAP 2:

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką
Do miękkich, rozpadających się brzoskwiń dodać galaretkę.

Brzoskwinie pozbawić pestek, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać cukier i smażyć na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Dodatkowo brzoskwinie można zmiksować blenderem, wtedy otrzymamy gładki krem. Wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.

Z ciasta czekoladowego ściągnąć papier i włożyć z powrotem do formy, w której się piekło. Kiedy krem brzoskwiniowy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód i odstawić do lodówki.

ETAP 3:

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką
Do ubitej kremówki wlać cienkim strumykiem zimną galaretkę.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w wodzie i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z zimną, ale płynną galaretką. Wylać na zastygniętą warstwę brzoskwiniową.

ETAP 4:

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką

Zanim pianka całkiem stężała, za pomocą łopatki z ząbkami zrobiłam wzorek.

ETAP 5:

Polewa. Wodę, kakao i cukier puder zagotować w garnuszku. Dodać masło, a kiedy się rozpuści dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się połączy.

Polewę przestudzić i wylać na pianką brzoskwiniową. Aby uzyskać takie "zacieki" jak na zdjęciach, należy ciasto kroić ciepłym nożem równolegle do spodu. Smacznego :)