Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Jabłkowo – gruszkowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszniutkie ciasto z jabłek i gruszek

Jabłkowo – gruszkowa rozkosz Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłkowo – gruszkowa rozkosz

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa owocowa:
  • 4 duże gruszki
  • 4 duże jabłka
  • 2 galaretki truskawkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo – gruszkowa rozkosz
Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżka. Pieczemy w temp 180* przez 30 minut. Jabłka i gruszki obieramy, a następnie ucieramy na grubych oczkach (powinniśmy mieć 2 szklanki startych jabłek i 2 szklanki gruszek – jeśli brakuje to obieramy więcej owoców). Utarte owoce przekładamy do garnka, a następnie prażymy do czasu aż owoce zrobią się miękkie (często mieszamy by sie nie przypaliły). Do gorących owoców wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Masa budyniowa: Do garnka wsypujemy budyń, cukier i mąki – stopniowo dodajemy mleko i mieszamy by nie zrobiły się grudki. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem. Przełożenie: Biszkopt przekrawamy na pół, wykładamy na niego 0,5 masy owocowej, 0,5 masy budyniowej, na to biszkopt i kolejne warstwy owoców i kremu. Polewamy np. rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy w dowolny sposób.
Jabłkowo – gruszkowa rozkosz
do uprażonych, mięciutkich owoców dodajemy galaretki
Jabłkowo – gruszkowa rozkosz
owocowa masa ma wyjątkowo śliczny kolor, mozna użyc innych galaretek