Sposób przygotowania:
Jabłkowo – gruszkowa rozkosz
Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżka. Pieczemy w temp 180* przez 30 minut. Jabłka i gruszki obieramy, a następnie ucieramy na grubych oczkach (powinniśmy mieć 2 szklanki startych jabłek i 2 szklanki gruszek – jeśli brakuje to obieramy więcej owoców). Utarte owoce przekładamy do garnka, a następnie prażymy do czasu aż owoce zrobią się miękkie (często mieszamy by sie nie przypaliły). Do gorących owoców wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Masa budyniowa: Do garnka wsypujemy budyń, cukier i mąki – stopniowo dodajemy mleko i mieszamy by nie zrobiły się grudki. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem. Przełożenie: Biszkopt przekrawamy na pół, wykładamy na niego 0,5 masy owocowej, 0,5 masy budyniowej, na to biszkopt i kolejne warstwy owoców i kremu. Polewamy np. rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy w dowolny sposób.