Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Jabłkowo- makowe ciasto z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto na bogato. Sporo składników- jabłka, budyń, masa makowa. Znajomi się nim zachwycali.

Jabłkowo- makowe ciasto z budyniem

Składniki:

Jabłkowo- makowe ciasto z budyniem

 

  • 16 dag margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg jabłek
  • 1 puszka masy makowej
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 litr mleka 3,2 proc.
  • 9-10 dag margaryny na kruszonkę
  • 1/3 szklanki cukru na kruszonkę
  • 1 szklanka mąki pszennej na kruszonkę

Sposób przygotowania:

Jabłkowo- makowe ciasto z budyniem
Zagniatamy kruche ciasto z margaryny, mąki, cukru, śmietany, jajka i proszku do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Jabłka kroimy w ósemki. Mleko zagotowujemy, dodajemy do niego budynie. Po ugotowaniu budyń odstawiamy do schłodzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy nim blaszkę, na cieście rozsmarowujemy masę makową. Na masie układamy cząstki jabłek, zaś na jabłka wykładamy budyń. Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.